Европейските борси продължават ралито от ноември

Водещите индекси на европейските фондови пазари продължават ралито и затвориха с ръстове първата сесия за декември, пише CNBC. Ноември беше най-добрият месец за борсите в Европа от януари насам.

Пазарите не обърнаха внимание на намаляването на промишлената активност в ЕС през номеври. PMI индексът достигна ниво от 44,2 пункта. Стойност под 50 пункта показва свиване и европейската индустрия е в тази зона за 17-ти пореден месец.

Паневропейският Stoxx 600 се повиши с 0,99% до 466,2 пункта, като минният сектор допринесе за повишаването минният сектор, който записа ръст от над 4 на сто днес (1 декември). Индексът затвори ноември с ръст от 6,45% – значително подобрение след три месеца на спадове.

Германският DAX отчете повишение от 1,12% до 16 397,52 пункта, а френският CAC 40 затвори сесията на ниво от 7346,15 пункта, или повишение от 0,48 на сто. Водещият индекс на Лондонската фондова борса FTSE 100 напредна с 1,01% до 7529,35 пункта.

Цената на петрола спря спада си, но търговците все още не обръщат сериозно внимание на планираното намаляване на добивите на ОПЕК+ от началото на 2024 година, пише Bloomberg. Американският лек суров петрол (WTI) се търгува за 76,40 долара за барел към края на европейската сесия, което е ръст от 0,5%. Европеският „Брент“ се търгува за малко над 81 долара за барел, което е повишение от 0,5 на сто.

В четвъртък (30 ноември) петролните пазари затвориха с повече от 2% спад за водещите петролни сортове. На този етап страните извън ОПЕК+ успяват да покрият липсите, породени от доброволното намаление на добивите от картела. Междувременно Бразилия реши да се присъедини към организацията, но на този етап няма да участва в намаленията на добивите.

На валутните пазари стойността на долара се повишава на фона на коментарите на председателя на Фед Джером Пауел, който заяви, че Федералният резер ще бъде много внимателен със следващите стъпки по отношение на основните лихви. Едно евро се разменя за 1,0881 долара. Стойността на британския паунд достига 1,2703 долара за брой.

Цената на златото се повишава с 1,5% до 2068,40 долара за тройунция. Ценният метал е напът да запише седмичен ръст за трета поредна седмица в очакване за намаляване на лихвите от страна на Федералния резерв.

Източник: Investor.bg