Икономист: България може да покрие критериите за еврозоната, но въпросът е дали ние го искаме

„Доста ясни са причините за инфлацията в момента, посочи Шотаров. Едната е пандемията, защото спасителните мерки, които бяха предприети, бяха свързани с печатане на пари и буквално „горене на пари“, които се раздаваха. Това нямаше как да не доведе до висока инфлация, защото тези пари не са създадени в икономиката и нямаше как тези действия да не доведат до инфлация. Нарушените вериги на доставки също вдигнаха цените много бързо. Към това се добави войната в Украйна. Като вземем комбинацията от тези фактори, ще видим, че това няма как да не доведе до инфлация“, коментира той.

Икономистът отбеляза, че в последните години събитията като пандемията и войната в Украйна показаха на всички, че прогнозите доста често са далеч от реалността поради обективни фактори, които настъпват неочаквано.„Какво се случи 2020 година? Имахме прогноза за икономически растеж в световен мащаб. Пандемията изтри около 7% от глобалния БВП (брутен вътрешен продукт). Тоест, седем процента от световната производителност изчезнаха. Това е приблизително БВП на Германия. Сякаш Германия не е съществувала през 2020 година. Така че, трябва да имаме това предвид, когато правим прогнози“, съветва той.

Шотаров припомни, че МВФ излезе с прогноза за ръста на българската икономика за тази година в размер до 1,7%, докато Световната банка очаква ръстът да бъде 1,4% и това намаляване за пореден път от нейна страна, в сравнение с преди шест месеца, отчита, че „ние не се справяме достатъчно добре“.

„Но анализът на глобално ниво показва същата тенденция на спад на оптимизма. Светът не се справя достатъчно добре и достатъчно бързо с предизвикателствата, пред които е изправен“, констатира икономистът.

По думите му България се представя в процентно отношение така, както се справя останалият свят. „Проблемът е, че ние стартираме от много ниска база. Ние сме на последно място в Европа. Такива бяхме, когато влязохме в Европейския съюз. Такива сме и сега. Когато си в тази позиция, не ти е достатъчно да се движиш със същия темп и да имаш същите резултати като останалите. Това не може да доведе до изравняване на стандарта на живот, да постигнеш икономическо развитие. Когато стартираш от по-ниска база можеш да правиш ред по-високи стъпки, но историческите данни за страната ни показват, че по редица причини ние не правим това“, коментира Шотаров. И напомни, че докладът на Световната банка посочва какво трябва да се направи, за да променим тази тенденция – реформи в ключови сфери и спокойна политическата обстановка и среда.

Източник: Investor.bg