Новата официална целева дата за приемане на еврото от България е 1 януари 2025 г.

България вписва 1 януари 2025 г. като целева дата за приемане на еврото в официален документ – постановление № 168 на Министерския съвет от 2015 г. за създаване на координационен съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната.

Предложения на Министерството на финансите за промени в постановлението са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg. Консултацията ще продължи до 23 октомври 2023 г.

Предишната дата за присъединяването на България към еврозоната беше 1 януари 2024 г. Служебният кабинет, който управляваше тогава, не подаде доклада за покриването на критериите за влизането в европейския валутен съюз през февруари т.г., тъй като страната ни не успя да приеме необходимите законодателни промени заради политическата криза.

Датата 1 януари 2025 г. е посочена като целева за присъединяването ни към еврозоната в програмата за управление на правителството за периода юни 2023 – декември 2024 г., уточняват от Министерството на финансите в доклада към предложените изменения в постановлението.

Източник: Investor.bg