Централните банки превърнаха юни в горещ месец за лихвени повишения през 2023 г.

Седем от деветте централни банки, надзираващи десетте най-търгувани валути, заседавали през юни, са увеличили лихвите, а две са решили да не го правят

Водещите централни банки по света са извършили през юни най-голям брой месечни лихвени увеличения от началото на годината, изненадвайки пазарите и готвейки нови ръстове на фона на продължаващата борба с инфлацията.

Седем от деветте централни банки, надзираващи десетте най-търгувани валути, заседавали през юни, са увеличили лихвите, а две са решили да не го правят, показват данни на Ройтерс.

Норвежката и Английската централна банка изненадаха пазарите миналия месец с по-големи от очакваното повишения с 50 базисни пункта, а Канадската и Австралийската централна банка подновиха цикъла на ръстове. В Швеция и Швейцария, както и в еврозоната също налице бе затягане на паричната политика, с което месечният размер на увеличенията стигна 225 базисни пункта през предходния месец. През май имаше шест лихвени повишения в рамките на шест заседания.

„Докато някои централни банки отчитат първоначален напредък към забавяне на инфлацията, централните банкери като цяло продължават да са изправени пред трудна задача за постигане на баланс“, коментира Тифани Уилдинг, икономист на PIMCO.

„Без фискална политика, готова да спаси положението, виждаме една по-несигурна среда на растеж с натрупване на рискове в посока надолу в хоризонта на настоящия цикъл“, допълва тя.

Последните ходове общо водят увеличенията за тази година сред централните банки на Г-10 до 950 базисни пункта в рамките на 28 повишения. Разглеждайки данните, след като през септември 2021 г. Норвегия даде началото на цикъла на затягане, лихвите са повишени с общо 3765 базисни пункта.

И макар паузата на Федералния резерв на САЩ през юни да не бе изненада, то по-строгата прогноза от централната банка предизвика шокова вълна сред пазарите.

„Вярваме, че централните банки имат да свършат още работа“, казват анализатори на Vanguard в своята средногодишна прогноза. „Последният етап от намаляването на инфлацията до целите на централните банки може да е най-предизвикателният според нас“, се казва още.

Сред развиващите се пазари налице са повече доказателства, че цикълът на затягане губи инерция.

Тринадесет от 18 централни банки в модела на Ройтерс за развиващи се икономики са провели срещи за коригиране на лихвените проценти миналия месец. От тях 11 са предпочели да запазят политиката непроменена.

Отявлен отцепник сред развиващите се пазари от цикъла на затягане, започнал през пролетта на 2021 г., Централната банка на Турция под управлението на новия си гуверньор Хафизе Гайе Еркан се опита да догони тренда с лихвено повишение от 650 базисни пункта, сигнализирайки завръщане към по-традиционна политика. Това е второто по големина лихвено повишение в скоро време, откакто Русия бе принудена да повиши лихвите с 1050 базисни пункта след началото на инвазията в Украйна. Междувременно Китайската народна банка пък понижи лихвите с 10 базисни пункта.

От началото на годината повишенията на развиващите се пазари са в размер на 1375 базисни пункта в рамките на 22 увеличения – по-малко от една пета от 7425 базисни пункта затягане през 2022 г. Общо пониженията пък са 60 базисни пункта в рамките на две срещи.

Източник: Investor.bg

Източник: Investor.bg

Коментарите са изключени.